donderdag 28 juli 2016

28 juli 2016 Door het Korintisch Kanaal

Onze tocht rond Peleponesos nadert een hoogtepunt omdat we vandaag door het Korintisch Kanaal willen. De landengte waar het kanaal door is gegraven, gehakt en geboord scheidt de Egeïsche Zee (hier Sardonische Golf) van de Ionische Zee (eerst nog de Golf van Korintië genoemd). Keizer Nero liet hier al graven, daarna gebeurde er heel lang niets tot eerst de Fransen (die van het Suezkanaal) het grote werk deden en later nota bene de Grieken zelf het afmaakten. Kunnen ze dan toch wat behalve mythologiën verzinnen, olijfolie en Ouzo maken? De “Cosi” en “Utopia” zijn al door het kanaal. Buiten de baai lijkt het meer te waaien dan gisteren, dus wij zetten zeil. Uiteraard komt de wind precies uit de richting van het 20 mijl noordwestelijker gelegen Korintisch Kanaal. We proberen even of er genoeg snelheid te maken is met 8 knopen wind en golven, maar dat werkt niet. Dan de kar maar weer bij. Zeilen blijft ook een vorm van fitness. Zo heb je alles uit de hoezen, opgehesen en getrimd en zo kan alles er weer af. Zweten! Plotseling valt de positie op de plotter tot onze grote teleurstelling weer weg. De “Catouse” meldt als het bij de volgende kaap weer wat gaat doorwaaien dat het hen too choppy wordt en dat ze afbuigen naar Korfos. Daar ligt overigens ook nog de “Vaartuig”. Als wij toch alleen doorvaren kunnen we net zo goed weer gaan zeilen met deze mooie 14 Kn wind. Je snapt het al: een 20 minuten genieten en de wind valt weer weg. Terwijl ik de zeilen voor de tweede keer opdoek zeg ik nog dat het straks wel weer zal gaan waaien. Nou dat doet het! Bij het naderen van de ingang van het kanaal komt er een (niet voorspelde) valwind uit de bergen met vlagen van 22 Knopen. We hebben geen zeilen bij staan, maar ik vrees toch even voor onze Bimini. Het gaat gelukkig allemaal goed. Tegen twee uur komen we bij de oostelijke ingang van het kanaal. We meren af en ik betaal de passagekosten van €185.
Het is veel geld, maar als we door het kanaal mogen varen (VHF11) krijgen we wel waar voor ons geld.
Dit is een stuk historie. Dat is overigens goed te zien, want de wanden van het 3 mijl lange kanaal eroderen flink. De oude steenzettingen zijn vrijwel verdwenen en elke dinsdag gaat het kanaal dicht en moet er onderhoud gepleegd worden. De oevers storten voortdurend in dreigen het kanaal onbruikbaar te maken.
Geef mij de Rijkswaterstaat ingenieurs maar. Wij zijn blij deze historische passage ongehinderd te kunnen maken en vervolgen onze weg naar de nabijgelegen plaats Korinthos. Het is volgens de pilot een volkomen non descripte plaats. Typisch een voorbeeld is van een stad, die na een aantal zware aardbevingen snel moest worden herbouwd, waarbij veel beton is gebruikt. Ik vind het juist een heerlijke afwisseling van alle namaak, die helaas maar al te vaak volgt op te grote toeristische belangstelling. We krijgen een Spaanse buurman in de haven. Hij is heel blij dat hij naast ons mag afmeren en even later wisselen we drank en andere lekkernijen uit. Met de fietsen verkennen we de stad en zien ook hoe het Griekse strandleven er uit ziet. Later op de avond verbazen we ons weer over alle mensen op de pleinen. De stad koelt af en de mensen komen massaal naar buiten. Wij zitten nog lang in de kuip in de langzaam aan verkoelende wind. Morgen wordt het hier 39 graden Celcius….Volgens de plotter varen we met onze boot tegen de kanten van het kanaal. Geen wonder dat die er zo rafelig uitzien!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten