zondag 17 juli 2016

15 juli 2016 Dramatisch nieuws in historisch Navplion

Voor we vandaag vertrekken gaan we met Lance en Alia nog wat aan onze conditie doen en wandelen we naar de burcht. Hier staat ook een oude vuurtoren met voor zover ik kan nagaan een gietijzeren lichtopstand van Penn en Bauduin uit Dordrecht. Het uitzicht vanaf de burcht is fraai. Dus ook tijd voor de zoveelste selfie. Terug bij de boot maak ik nog een foto van de loopplank, die nu op niveau 3 is gemonteerd in verband met de hoogte van de kade.
We zijn al op tijd in Navplion, want het zou die middag hard gaan waaien. Het was 10 jaar lang de eerste hoofdstad van Griekenland. Een stad met het grootste nog volledig intacte Venetiaanse Palamidi fort, met een vruchtbare vallei en flinke haven.
Op deze gedenkwaardige dag horen we eerst het verschrikkelijke nieuws uit Nice en later op de avond van de militaire coup in Turkije. Twee keer aangrijpend wereldnieuws op 1 dag. Alsof dat niet genoeg is ook nog het nieuws over een spoedopname van onze goede vriend AndrĂ© Wijbenga. Hartritmestoornissen. Het lijkt achteraf gelukkig mee te vallen, maar het was heel erg schrikken. Is het toeval dat in Navplion de Islamitische Ottomanen het “onneembare” fort innamen via het Achilles (die van de hiel) Bastion? En dat de Grieken het fort een paar eeuwen later weer heroverden om hier hun eigen vlag te planten en een zelfstandige natie te vormen? En dat politieke moorden, vaak met een verschil van inzicht over hoe religie te bedrijven als achtergrond, toen ook al aan de orde van de dag waren? Ofwel: wat is nieuw. De mens leert steeds bij (gelukkig voor AndrĂ© ook op het medische vlak), maar de mensheid bezit helaas een matig ontwikkeld geheugen. We verkennen de oude stad terwijl de nieuwsfeiten van deze dag afwisselend door onze hoofden flitsen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten