vrijdag 18 oktober 2013

17 oktober 2013 45 Knopen wind in Gouvia Marina

Afgelopen nacht rond 03.00 uur wordt ik wakker van de wind die rond de masten fluit. De voorspelde wind (tussen 7 en 9 Bf) is precies op tijd. Ik ga (nog in m’n blootje want het is nog warm) voor de zekerheid even buiten kijken, maar alles lijkt goed te gaan. Gisteravond de lijnen met rubberen schokdempers vastgeknoopt. De andere landvasten blijven er met een beetje speling op als extra zekerheid. De twee moringlines (meerlijnen) van de haven op het betonblok ergens voor de boot zet ik zo strak mogelijk door. Om 0.4 uur wordt ik weer wakker. Nu breekt de hel pas echt los. Je hoort met tussenpozen de wind aan komen stormen en voorbijrazen. Alsof je op een snelweg staat en een vrachtwagen passeert je rakelings met 100 kilometer per uur. Het giert en buldert door de hele haven en op allerlei boten klapperen vallen en flapperen bimini’s, die niet geborgen zijn. De windmeter schiet heen en weer tussen 28 en 43 Knopen wind. Ik ga weer aan dek, nu met een polootje aan. Ook op andere boten staan mensen aan dek. Er wordt druk met landvasten en stootwillen gewerkt. Onze boot ligt goed, maar begint in de oplopende deining te dansen en maakt af en toe een slagzij van 20 graden als de wind de boten opzij duwt. Ondanks de herrie proberen we verder te slapen. Dat lukt redelijk omdat we weten dat alles goed ligt. Gelukkig neemt de wind af en toe pauze en dan slapen we even diep. Maar af en toe komt ie weer met volle kracht aanrazen en worden we toch wakker. Vanaf een uur of 7 in de morgen zwakt de wind wat af en we slapen nog lekker uit tot 9 uur. Dat is overigens 10.00 uur plaatselijke tijd. Griekenland ligt zo oostelijk dat ze een uur eerder licht hebben. We ontbijten in het zonnetje in de kuip. De wind is nog steeds pittig met vlagen van 30 Kn. Pas vanavond zal de wind gaan liggen (als ik dit tik en Mary kookt is het eindelijk weer stil).
We doen dure boodschappen in het havenwinkeltje en pakken de fietsen om naar Kerkyra, de hoofdplaats te gaan. Fietsen is hier minstens zo avontuurlijk als vreemde baaien ontdekken. De fietspaden zijn er in aanleg wel, maar de aansluitingen ontbreken nogal eens zodat je plotseling tussen voortrazende auto’s zit. Onderweg scoren we voorgebakken broodjes bij een Liddl. Kerkyra is weer zo’n ontdekking. WE komen via de arme en vervallen kant binnen en naarmate we dichter bij het centrum komen wordt het toeristischer. Veel restaurantjes en souvenirwinkeltjes in de smalle straatjes. We genieten van de sfeer van het oude plaatsje, van een koffie en een biertje en van de Nederlanders om ons heen, die kennelijk een herfstvakantie hebben geboekt en denken dat niemand hen verstaat. Terug moeten we tegen de wind in, maar onze conditie is goed bestand tegen deze twee keer 6 kilometer. Morgen koffie in het restaurant, want de haven heeft weer eens geen Wifi.

2 opmerkingen:

 1. "welkom in Griekenland" al had het weer wat vriendelijker voor jullie mogen zijn. Geniet van een heerlijke Frappee (ijskoffie) in de morgen en van een Ouzo op ijs (drupje water erbij...) In de middag. Ik zal er vanavond ook 'e'en nemen op jullie aankomst.
  Een overwinteringsplek zoeken moet wel lukken al is het natuurlijk handig als er in de omgeving gevlogen kan worden. Dat zal minder eenvoudig zijn als de toeristische vliegvelden Corfu, lefkas, Kavalla, etc weer naar de normale vluchten overstappen.
  Als jullie verder varen: Doe Parga de groeten (iets ten zuiden van Corfu op het vaste land en dan met name de schitterende Lichnos baai.
  Veel plezier daar!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Aansluitend op het commentaar van Erik, pak op Corfu de veerpont naar igoumenista, huur daar een auto voor een paar dagen en bekijk in ieder geval de Meteora kloosters in het binnenland. Kan je gelijk de havens verkennen waar je naar toe wil gaan.

  BeantwoordenVerwijderen