woensdag 10 augustus 2016

9 augustus 2016 Beschutte ligplaats in overvol Efemia

Als we vertrekken uit Ormos Oxias denken we weer een dagje te kunnen zeilen. De zeilen worden in gereedheid gebracht, maar het wordt niks. Er is wind voorspeld, maar kennelijk houdt de wind nog even z’n adem in. Motoren dus richting Ithaka en Kefalonia. Als je denkt dat er bent moet je nog drie uur varen omdat een groot deel van de eilanden verscholen ligt achter de horizon. Onderlangs Ithaka nemen we een duik in het strakblauwe water. Dit is de plek waar de route heen die van de route terug van het Rondje Peleponesos elkaar kruisen. Het zwemmen helpt om te koelen. Dan trekt de wind alsnog aan.
In het kanaal tussen Ihaka en Kefalonia zie ik plotseling witte koppen op het water en binnen 5 minuten worden we getrakteerd op 25 knopen wind. De buiskap moet er weer op omdat de golven snel hoger worden en de wind het zoute water over de boot kletsen. Een puntje fok erbij levert meteen zeven knopen snelheid door het water op. Bij de haven horen we op Kanaal 74 een hoop misbaar over boten in de haven waarvan de ankers onklaar zijn en in elkaar gedraaid. De nachtmerrie van elke schipper. We laten het anker in de kom vallen en wachten tot we worden opgeroepen. Terwijl de dwars op de boot staande wind met 22 knopen door het want giert vaar ik de boot met flinke snelheid achteruit naar de kade. Mary heeft het anker op de juiste plek tussen de andere ankers laten vallen en viert de ketting uit. Het gaat weer perfect en we krijgen een compliment van havenmeester Miky.
Ook de “Cosi” heeft een plekje gekregen op de kop van de pier. Marc wil niet graag zijn anker tussen al die knoeiers hebben. Dat er knoeiers tussen zitten ervaren we later zelf als eerst de vertrekkers ons anker pakken en later de nieuwe buren hun anker over het onze gooien. Dat betekent een krabbend anker, dat ik een meter of tien moet inhalen om het opnieuw te laten ingraven. Eer dat ik zeker ben van de zaak zijn we al weer een uurtje verder.
’s Avonds eten we met Marc en Corine in een puik restaurant dat een meer dan gemiddelde kwaliteit eten heeft.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten