woensdag 10 augustus 2016

7 augustus 2016 Koortsige buurman in Patras

Als ik ‘s morgens Jacqueline begroet kijkt ze minder vrolijk. Gerard had hoge koorts vannacht door een slepende ontsteking in knie. We bespreken de opties en als even later de taxi zich meldt staan er al meerdere vrijwilligers om Gerard uit de boot in de taxi te tillen. Tot ieders opluchting lukt hem dat helemaal zelf. Ze gaan naar het ziekenhuis. Mary en ik fietsen naar oude stad. Even een selfie tegen het glas van één van de ferryterminals.
Het is warm, maar de rijwind verkoelt en we proberen daar te fietsen waar ook schaduw op de weg valt. Gelukkig is het zondag, want de wegen zijn niet druk. Er is nauwelijks verkeer. We zijn op zoek naar een oude koepelkerk, die we gisteren in de verte zagen. Ik denk dat die op een heuvel in de oude stad staat, maar we belanden na een stevige klimpartij op een plein met terrassen in het groen. Al snel zetten we de fietsen op de stoep en laten ons vallen op twee stoelen bij een tafeltje en een grote ventilator. We vragen de serveerster naar de kerk en onze buurvrouw weet raad. Ze spreekt aardig Engels en al snel hebben we een gesprek, waarbij zij optreedt als tolk voor haar man. Hij blijkt, net als de fietsenmaker, ook zo’n vooringenomen standpunt over “die Noordeuropeanen”. Wij zijn in zijn ogen een uitzondering, maar hij is erg blij om ook gewone mensen uit die rijke koude landen te kunnen spreken. Bij het afscheid geeft hij ons een compliment over de open discussie die we kunnen voeren en geeft spontaan een aansteker cadeau. We fietsen verder naar de St. Andreaskerk, die keurig gerestaureerd wordt en kijken ook even binnen in de indrukwekkende koepel vol mooie schilderingen.
Op de terug weg naar de boot valt op hoe versleten deze stad is. Het is een soort Den Helder. Er komen heel veel mensen aan uit overzeese landen, maar die gaan onmiddellijk door naar meer toeristische oorden. Veel panden staan te verpieteren en ik zie weinig investeringen. Bij de boot blijkt Gerard terug en inmiddels geholpen aan het verwijderen van een kiste in z’n knie. De Nederlandse doktoren konden hem niet helpen, maar de Grieken hebben even doorgepakt tot ze de oorzaak van het probleem vonden. Dat geeft hoop.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten