woensdag 19 juni 2013

19 juni 2013 Trebeurden in de mist gevonden

Vandaag vertrokken uit Lezardrieux aan de Bretonse Noordkust voor een tochtje van 40 mijl naar Trebeurden. Eerst dik zes mijl de prachtige rivier afvaren. Die heeft veel weg van de met bossen en mooie landhuizen gelardeerde mini fjorden aan de Engelse Zuidkust.
Met ons vertrekken nog twee Nederlandse, een Engelse en Belgische boot. Eenmaal buiten lijkt het een motorkoersje te worden. Niet meer dan 6 Kn wind. Even later als we goed vrij zijn van alle onze kiel belagende rotspuntjes, gaat de paravaan met roestige haakjes te water.
In no time hebben we drie mooie makrelen gevangen, die we in Trebeurden lekker oppeuzelen. Ik bak ook de makrelen van de buren en we eten alweer in de kuip! Voor we hier aan komen krijgen we bij Sept Iles nog een lekker zeilwindje. Maar dat blijkt de aankondiging van zeewind met potdichte mist. Wat een genot om een goede kaartplotter te hebben! Je ziet jezelf varen op de kaart en ondanks de mist geen probleem om Trebeurden te vinden. Er staat zat water om de drempel over te komen. Als ik dit type liggen we in een grote badkuip met een paar honderd boten en is het water rondom ons nagenoeg verdwenen. Zondag 18 juni maken we een bustocht over Guernsey. We denken terug aan de bustocht die we jaren terug (1998?) maakten met Ton en Elly Nispeling. Wat gaat de tijd hard.
De volgende dag staan we vroeg op voor de bijna 50 mijl lange trip naar Lezardrieux in Bretagne. Het is stil in de haven van St.Peterport als we om zes uur losmaken. We zijn samen met de Sea Drive II de enige vertrekkers dit keer. Het is weer bar koud en we zijn blij dat het niet hard waait. Via Les Roches Douvres komen we voor de lastige invaart van de rivier Trieux. Veel moeilijk te verkennen boeien en bakens en heel veel dwarsstroom. Maar het lukt allemaal en na een uurtje langzaam varen op de rivier meren we af. Eerst tijdelijk op een weer eens te korte uithouder. Die Hollanders ook met hun grote boten! Na bezoek aan de Capitainerie kunnen we op de kopsteiger afmeren. Mooie plek.
Die avond genieten we van de weldadige rust. Voor het eerst geen wind en alleen het geluid van de vogels in de bossen op de oevers. De volgende dag worden de vouwfietsen (een heel welkom afscheidskado van Dordrecht) te voorschijn gehaald. We fietsen een stukje in de omgeving om te ontdekken dat het toch wel erg heuvelachtig is hier. De volgende dag hebben we flink spierpijn. Maar we hebben gelukkig ook goed stokbrood van een heel mooi bakkertje en de herinnering aan een mooie heel zonnige dag. Mary had voor het eerst haar driekwartsbroek (3x woordwaarde) aan!
Als ik dit type regent het zacht. Het geluid van de regendruppels doet me denken aan dat op de tent bij het kamperen op Terschelling toen ik nog heel klein was. Heerlijk in je slaapzak luisteren naar de regen en de wind in de vliegdennen. Dat ga ik nu ook doen in m'n comfortabele bed in de hoop dat het avondrood ons morgen mooi weer aan boord brengt. Ik heb nog steeds problemen om met de laptop op internet te komen. Daarom nog even geduld met foto's. Komt nog. (die zijn op 10 maart 2014 toegevoegd)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten