donderdag 13 juni 2013

13 juni 2013 Cherbourg revisited

Om vijf uur loopt wekker af op 11 juni in Fecamp. We moeten op tijd over de bar in de havenmond om de haven uit te komen.
De wind is gedraaid van N naar SE en helpt ons om de ruim 70 mijl te overbruggen naar Cherbourg. Ook de SeaDrive, de Bavaria 45 van Paul en Yvonne Breet, vaart mee. Ik stuur later nog een plaatje van de mooie opkomende zon achter de hoge rostskust van Fecamp. (Dat is op 7 maart 2014 eindelijk gebeurd). Na het optuigen pakweg 9 uur pal West. Wat doe je zo'n dag aan boord? Navigeren, visstaken ontwijken, andere schepen checken op de AIS (automatic identification system) zodat je weet wie ze zijn en welke koers ze varen, koffie drinken, eitje bakken, gevechten aangaan met je zeilpak als dat uit moet voor een toiletbezoek, fotootjes maken van andere boten, een duif van het zonnepaneel halen, een weerbericht ophalen, etc. We lopen geheel op schema met ruim 7 Kn per uur door het water richting de kop van Normandiƫ. Daar zet de stroom ons dwars uit, zodat we onder een hoek van 25 graden langs de kust varen naar Cherbourg. Paul draait nog even om naar Fecamp, maar na onze oproep begrijpen we dat hun rolgrootzeil bij voorkeur over bakboord wordt ingerold. Je vaart samen en houdt elkaar toch in de gaten. Om 17.30 uur liggen we na elfeneenhalf uur varen weer vast. Eerst een evaluatieborrel op de SeaDrive. De zon schijnt en we hebben geen handschoenen meer nodig! Andre Sluimer, onze routeerder aan de wal, heet ons welkom via het internet en stelt voor om twee dagen te blijven liggen ivm de weersvoorspellingen. Dat doen we. De volgende dag veel winden bewolking met af en toe een bui. Dat is helaas de prijs van de na zoveel weken Noordenwind naar het westen gedraaide wind. Ook de 13e, op de verjaardag van Dorothy, fietsen we door Cherbourg om te ontdekken dat de middenstand het hier ook heel moeilijk heeft. McDonalds trekt klanten vanwege de gratis Wifi. Hier kan ik m'n blogje bijwerken. Morgen hopelijk een gaatje in de wind om naar Guernsey te varen. Hans Wouters zal dan de Golf oversteken vanuit Benodet. Straks mogelijk nog een bezoek aan het fantastisch mooie Cite de la mer in de oude vertrekhal van de pakketboten. En....vanavond toch fruits de mer voor Mary?

1 opmerking:

  1. Goedemorgen Mary en Marco,
    Bij mijn ontbijtje lees ik jullie blog. Leuk om jullie avontuur te lezen! Wens jullie nog een fantastische tijd toe. Geniet ervan! Groetjes, Akkelien

    BeantwoordenVerwijderen