maandag 5 juni 2017

23 april tot 8 mei 2017 Preveza en Nidri

In enkele dagen tijd prepareren we de boot voor de tewaterlating. UV-doek er af, zeilen er op, alle vallen weer uit de winterslaap, etc. Op dinsdag 25 april gaan we op kraambezoek bij Nanda, Vangelis en hun dochter Danaë. Woensdag gaat de boot te water en we steken meteen over naar jachthaven Preveza omdat het aan de kade nog te veel schommelt. Daar maken we de boot verder schoon en vaarklaar. Als we zijn volgetankt met schoon water gaan we naar de kade van Preveza. Daar liggen ook “Vaarttuig” van Herman en Juliëtte, “Utopia” en nog wat Hollanders. Het is alsof we thuiskomen. Dit is ons vierde seizoen in Griekenland en we kennen al heel wat mensen hier. Donderdag eten we met z’n zessen bij de Turk aan de baai achter Preveza.
In de dagen erna doen we allerlei klusjes aan de boot. Het zeil kleine dingetjes zoals het vernieuwen van de urenteller, oplossen van een “vol” signaal van de holdingtank, controleren van alle accu’s, etc. Maar je bent er wel lekker zoet mee. Mary naait een nieuwe rand op de zitbank in de kajuit. De ca. 30 Griekse woordjes komen als vanzelf weer boven als we boodschappen doen en hier en daar een hapje eten. Bijzonder deze keer is dat we €50 moeten betalen voor een “permit”. Dat gaat over vier schijven om het minder simpel en waarschijnlijk fraudebestendig te houden. Je gaat van Port Police (formulieren) naar City Service Center (kopie paspoorten), Bank (€50) en terug naar Port Police. Overal wachtrijen….De laatste stap doen we in Nidri, daar is het rustiger. We fietsen uiteraard nog wat rond en verkennen weer een ander gebiedje dat we niet eerder zagen. Nu met prachtige gumtrees, die me altijd aan Australië doen denken, aan de oever.
Het is tijd om te bewegen en we gaan vrijdag 28 april richting het eiland Lefkas. De ingang van het kanaal bij de bootbrug van Lefkada is eindelijk afgemaakt. Het kanaal is nu overal verbreed en uitgebaggerd tot 6 meter. We worden op de marifoon opgeroepen door Elaine van de “Mychi (chi is Chinees voor geluk). Ze heeft ons op de AIS zien varen en vraagt wanneer we langskomen. We varen meteen door naar Nidri. Er zijn al veel charterschepen onderweg zo vroeg in het seizoen. In Nidri meren we af bij Hotel Armonia, waar eigenaar Con druk in de weer is om z’n hotel zomerklaar te maken. Ook de wrakke steiger wordt voorzien van een nieuw dek. Dan op zoek naar de “Mychi”. Die blijkt een steiger terug te liggen. Het weerzien is allerhartelijkst. Met de nieuwe Toyota Hi-Ace van Elaine en Jan gaan we eten in een kroeg (alweer van een George) bij de waterval. De volgende dag kopen we 30 meter extra ankerketting bij Nidri Marine voor €120 omdat 60 meter soms een beetje te kort lijkt. Vrijdagavond is de wekelijkse borrel in de jachtclub Vlicho Bay, voor Engelsen ook wel Velcro Bay of Klittebandbaai. Op de vouwfietsen toeren we naar de jachtclub en ontmoeten weer veel van onze Engelse bootkennissen. Brian en Vicky vragen ons de volgende dag hun nieuwe huis te komen bekijken. Als we daar zijn blijkt dat ze een barbecue geven met nog wat andere vrienden. Een mooi huis, zo onder de olijvenbomen. Brian stalt ook campervans en heeft een echte swimmingpool. We kletsen lang met een Griekse Aussie, wiens naam we alweer zijn vergeten.
De foto's: de altijd verzandende invaart van Lefkas vanaf de Ionische Zee, de tsunami van grond bij Paleros, diezelfde bergrug nu vanuit Tranquille Bay, deze baai bij twee zonsopkomsten en de condenserende wolken rond de berg boven Nidri.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten