zondag 3 november 2013

2 november 2013 Round Levkas Race

Om 09.00 uur draait de brug, dus op tijd op om alles wat vast zit, zoals een loopplank, los te maken. Er zijn 10 boten ingeschreven, evenveel als normaal bij de ZD&O. Dat is vertrouwd. Nu de bootbrug en het nauwe gaatje rond de zandbak nog.
We starten traag. Ik wil geen stress bij de start en Mary wil niet sturen tussen de starters tussen de andere deelnemers terwijl ik de gennaker klaarmaak. We zijn dus al flink achterop als ik eindelijk de gennaker op heb staan en kan gaan trimmen. Dat lukt aardig en al snel lopen we de ene na de andere boot voorbij. Ook de Moody 44 van Jan en Elaine, onze buren. Dan wordt het tricky en moeten we kiezen tussen een route over zee of vlak bij de kust, waar vaak meer wind staat. We maken een grote slag over zee, gijpen en gaan dan tergend langzaam in de afnemende wind langs de westkust van Levkas.
We zijn al blij als de wind boven de 3 Knopen uit komt en ik stuur zeer geconcentreerd 8 uur lang. Zolang de gennaker op staat heb ik de schoten in de hand en stuur met m'n voeten. We lopen langzaam in op de kopgroep van drie boten, twee vijfenveertigvoeters en een kleine Dehler. Later draait de wind en moeten we aan de wind verder. Tot mijn verbazing lopen we de vijfenveertigvoeters voorbij. Op bootspeed, maar ook door tactiek. Wij zoeken actief de wind en gaan vaak overstag. Daarbij gaan we nu heel kort onder de kant langs waar steeds een strook wind staat. Mary sjouwt zich rot om iedere keer de genua over de spiboom (die standby ligt voor de gennaker)te duwen in de superlichte wind. We juichen als we twee mijl varen in 3,7 mijl wind. Vaak valt de speed terug naar minder dan een mijl. Uiteindelijk na 8 uur zeilen varen we zowaar helemaal vooraan. Keith, de man van de organisatie en de Dehler, roept ons met typisch Britse humor toe: "These damned Bavaria's with old sails!" Dan valt de duisternis in. We besluiten te stoppen. Met deze wind duurt het nog eens 10 uur voor we kunnen finishen en we varen in onbekend gebied. We melden ons af en motoren nog 3 uur naar de mooie beschutte Sivota Baai. Later zal blijken dat op twee na alle deelnemers hebben opgegeven en dat de winnaars er 29 uur over hebben gedaan om te finishen. Morgen meer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten