zondag 9 maart 2014

9 maart 2014 Opwarmen voor zeilseizoen

Tussen de buien door kunnen we deze week behoorlijk wat dingen doen om de boot weer vaarklaar te maken voor het volgend seizoen. Mary heeft paraffine gekocht om de blokken (kunststof schijven waarover de lijnen naar de zeilen lopen) en de lieren kunnen insmeren. De paraffine wordt door het “plastic” opgenomen en de blokken en andere kunststof spullen zien er weer als nieuw uit. Mary heeft een klein flesje gevuld en aan Cherie gegeven, een Australische van even verderop de steiger. Zij klaagde dat alles zo dof werd op hun boot. Vandaag bedankte ze ons uitbundig voor de tip en het flesje spul en liet trots het resultaat zien. Zelfs haar Oostenrijkse schipper begint te ontdooien. We spreken op de vrijdagse Skippers avond Gerhard en Cherie over hun voornemen om naar de Oostzee te gaan. Ze willen komende winter in Nederland overwinteren en hebben ons advies gevraagd. We hebben uiteraard ons eigen Dordrecht, maar ook Middelburg, Haarlem, Willemstad en het Mercatordok in Rotterdam genoemd. Vanuit de grotere plaatsen direct bereik van alles wat Nederland en ook België te bieden hebben. Het zal wennen zijn voor ze als blijkt dat er zo weinig mensen aan boord leven in Nederland. Die avond spreken we ook Terry, een Britse computernerd. Hij geeft op woensdagmiddagen computer”les”. Ik ga kijken.
Op de boot gaan we verder met klussen. Ik herplaats de waaier van de waterpomp, waarmee de motor koelwater oppompt. Dat plaatsen lukt goed. De motor start gelukkig ook onmiddellijk, maar er komt geen koelwater. Nog een keer proberen. Geen resultaat. Dan de waaier er maar weer uit. Die ziet er onbeschadigd uit. Na lang denken kom ik er achter: ik heb de leidingen gevuld met water om te voorkomen dat de pomp lucht aanzuigt, maar vergat dat als je de waterinlaat open laat staan het water zo wegzakt naar het buitenwaterniveau. Mary gevraagd de afsluiter van de waterinlaat pas 20 seconden na het starten van de motor open te zetten en jawel hoor! Direct koelwater uit de uitlaat en een prima lopende motor. Heerlijk! Bij elke boot is het weer net even anders. Je moet ook alles maar weten als pennenlikker. Afgelopen week zijn Jeremy en Debbie koffie komen drinken. Engelsen die koffie drinken! Heel aardige mensen, zijn al vanaf hun 49e retired. Hij is uitgekocht uit de zaak die hij mede heeft opgestart. Ze hebben hier een huis in Vasiliki, maar bivakkeren in de winter graag op hun 28voet “kleine” boot omdat hier in Lefkas nog wat valt te beleven. In Vasiliki is het buiten het seizoen dodelijk saai. Ze geven ons veel tips over het vaargebied waar ze nu al 7 jaar rondvaren en eigenlijk altijd ankeren. Soms denk ik wel eens dat veel live-a-boards niet alleen graag ankeren, maar dat ook moeten vanwege de kosten van de havens. In de winter is het dan reünie in Lefkas Marina. Vandaag was het weer eens lekker weer en ook warm. Echt korte broekenweer. Mary doet een wasje en ik zet de giek in de was en herplaats de lijnen van de rolreefinstallatie en het grootzeil. Deze week gaan de zeilen er weer op.
In onze hoofden zijn we vaak bij de kinderen in Nederland, waar Marleen het moeilijk heeft, maar zich er ogenschijnlijk dapper doorheen slaat. Nick en Marleen gaan echt uit elkaar. Het doet ons verdriet, maar we staan achter het besluit van Marleen. Ze heeft in april een huurhuis in Naarden, vlak bij de scholen van Zara en Amber en ook vlak bij veel kennissen. Nick heeft aangeboden de huur te betalen. We wensen beiden sterkte en wijsheid in deze moeilijke tijd. Een leuker bericht komt uit Amsterdam. Matthijs en Famke hebben geboekt en komen van 12 tot 26 augustus naar Griekenland! Heerlijk om onze “bootsman” weer aan boord te hebben. Matthijs heeft alle grote reizen naar London, Oslo, Lands End, Kanaaleilanden, Brest en Belle Ile meegemaakt en is dus een gewaardeerde opstapper. Famke is een keer meegezeild naar Wight en daarbij volledig zeewaardig gebleken. We verheugen ons er op om te kunnen delen in al het moois wat we hier meemaken. Hiske heeft haar huis in Amsterdam te koop gezet (funda/heemskerkstraat41 II, A’dam). De stap naar Arnhem komt dichterbij. Vandaag (zoals bijna elke dag overigens) weer veel berichtjes van de (klein)kinderen. Iedereen geniet van het mooie voorjaarsweer. We zien fotootjes van Tobias in het zand en Zara en Amber springend op de trampoline.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten