dinsdag 30 juli 2013
30 juli 2013 Weer in Spanje
We zijn weer in Spanje. Aan de Zuid-Spaanse kust tussen Portugal en de Straat van Gibraltar ligt Andalucia. Ik zit in het havencafé van Mazagon en tik m'n verhaaltje binnen omdat het buiten bloedheet wordt, ook onder de parasol. De afgelopen dagen in Portimão verliepen heel relaxt. Dat wil zeggen voor ons, want Frans en Anita waren niet alleen druk met het voorbereiden van de bootreis, maar ook met het achterlaten van een huis, waarin nog gauw de afzuigkap moest worden aangepast en een beregeningsinstallatie op het balkon, die niet goed werkte. Ze kunnen pas mee als dat in orde is, anders komen ze terug met uitzicht op een woestijn. Wij lekker naar het strand en gezwommen. Niemand kijkt hier op van topless dames. Raar eigenlijk als je bedenkt dat de dames aan de overkant van hetzelfde stuk zee zich absoluut niet mogen tonen aan andere mannen. Ik hoor overigens dat in een grote stad als Casablanca veel wordt toegestaan, ondanks de zedenpolitie. 
We fietsen terug achter de boulevard langs en zoeken onze weg terug tussen honderden jongelui, die al het nodige op hebben en bedenken (als er al gedacht wordt) wie ze die avond zullen treffen, ontmoeten, spreken, en dergelijke. Terug in de haven een paar plaatjes gemaakt van de nieuwe kastelen. Deze is zo groot dat er een garage in past. Daarin past met gemak een grote speedboot, een kleine zeilboot en dan nog de nodige waterscooters en ander watervermaak. Daar moet natuurlijk wel personeel aan te pas komen. Ik durf niet uit te rekenen wat zo'n spul per dag kost. De motoren zijn groter en sterker dan die van een stevige Europoortsleper. In de haven valt overigens van alles te beleven. Behalve raden welke nationaliteit de passerende mensen hebben is er ook qua natuur veel te zien. Neem als voorbeeld het familieleed van een stel meeuwen. De ouders hebben met veel moeite twee jongen grootgebracht en nu blijkt zo'n jong hoogtevrees of watervrees te hebben. Het kreng staat bovenop een motorboot onophoudelijk te janken om z'n moeder. Die vliegt zenuwachtig rondjes en gaat uiteindelijk op de schoorsteen zitten, waar ook de stoïcijnse vadermeeuw is neergestreken. Uiteindelijk gaat het jong nog een uurtje janken om eten op een steiger, waar een ander jong hem liefdevol een stukje vis aanbiedt. Normaal trekken ze het eten uit elkaars bek, maar deze komt het brengen! Nooit geweten dat ook meeuwen sociale dieren zijn. Ik hoop dat het nog goed komt met dit jong, maar hij lijkt me erg verwend en ik heb medelijden met de ouders. 
het andere voorbeeld van dierenleed betreft een lipvis. Of is dit een vislip? je weet wat er gebeurd als je vist met te grote snelheid. Krijg je lipvis. Deze ontsprong de dans, maar moet nu de rest van z'n leven achter z'n lip aan zwemmen. Zou zo'n vis van loslippigheid worden beticht? De 29e juli gaan we verder richting Villamoura. Frans en Anita komen later als de beregeningsinstallatie het doet. Buiten staat een lekker windje en we besluiten maar meteen door te zeilen naar Faro, waar we in de monding van de lagune een mooie ankerplek vinden. Er ligt nog een groot zeilschip uit Malta. Mary is niet gerust op deze plek want die staat niet in de pilot als ankerlocatie. Maar volgens mijn plotter en dieptemeter is het veilig en ik peil een paar uur lang of de boot blijft liggen in de sterke stroom, die varieert van 0 tot 4 knopen. 
We blijven keurig liggen, maar 's nachts peil ik nog een paar keer voor de zekerheid. De twee foto's geven een beeld van het binnenvaren van de lagune (Race van Alderney in het klein) en de lagune bij zonsondergang. We zien overigens doorlopend vliegtuigen nieuwe toeristen brengen en halen. De volgende morgen ga ik eerst lekker zwemmen, aan een touwtje en tijdens de slack dat wel. We vertrekken richting Mazagon in Spanje. Als we buiten zijn zullen we Frans en Anita ontmoeten, want die zijn na het checken van de regeninstallatie vroeg vertrokken uit Portimão. Niet dus! Ze zijn in het donker tegen een van die verdomde visstaakjes gevaren en moesten onder zeil terug en de schroef klaren.
Die staakjes zijn een aanduiding voor netjes. Niks netjes! Helemaal niet netjes meer. De zee is hier vergeven van die krengen. Geen vierkante mijl is er vrij van. Niet netjes meer dus. Wij motoren verder richting Mazagon en na 4 uur minderen we snelheid om het beetje wind wat er nog is te voelen, zo warm is het. Vlak voordat we de haven binnenlopen tussen de geankerde tankers begint het alsnog te waaien. Te laat. We lopen tegen zessen na 50 mijl varen de halflege Marina Mazagon binnen en klokken dan rond de 1500 mijl na ons vertrek uit Dordrecht. Tot nu toe zonder noemenswaardig probleem en ook nog eens bijna alles voor de wind of motorend op een rustige zee. Vandaag zal de Donna Vivace ons alsnog inhalen en morgen (?) gaan we verder naar Cádiz. De wind begint nu meer uit het oosten te waaien. Eerst maar eens naar Cádiz, moet een mooie stad zijn.
Ik reken af: 13 Euro. Vier koffie, twee verse sinaasappelsap, twee broodjes kaas en een flesje gekoeld water, incl Wifi.....
vrijdag 26 juli 2013
24 juli Weerzien in Portimao
Na een heerlijk rustige nacht, zelfs de wind doet het rustiger aan dan gisterennacht, gaan we ankerop naar Portimão. Het anker had zich ook nu weer diep ingegraven en de lier moest z'n best doen om hem los te trekken. Voor we vertrekken zien we weer de armada van bootjes uit Lagos naar deze schitterende plek varen. Het lijkt of de pleuris is uitgebroken in Lagos en ook een beetje op de evacuatie van Duinkerken. Alles wat kan varen neemt hier een bos toeristen mee. De vissers zijn dan al binnengevaren, die varen 's nachts. We zeilen op het gemak onder Genua naar Portimão, dat maar 8 mijl verder ligt. Ook nu natuurlijk een plaatje van de kroeg op het strand, waar we met de Koole familie zaten.
We varen de mooie rivier op en zien bij de moderne marina de Jclass Endeavour liggen. Kan niet missen, want er zijn niet veel boten met een mast hoger dan 50 meter.
Na het verplichte nummer bij de havenmeester meren we af vlak naast de "Donna Vivace" van Frans en Anita Seijsens. Die avond worden we welkom geheten met een glas Champagne, het is een gezellig weerzien. De volgende dag wordt bijna geheel besteed aan het winkelen in Lidl, Aldi en Supermercado ?? en 's avonds eten we bij Frans en Anita. Ze hebben niet alleen een prachtige uitzicht over de haven, maar Anita heeft ook het inzicht dat mij helpt eindelijk de ballonnetjes te plaatsen in de kaart van onze reis. Dat is nog een heel gedoe als je per ongelijk een verkeerd icoontje aanraakt en de Google Maps als een speer de wereld rondgaat. Afijn het lukte tot A Coruña en later volgt de rest. We worden door Frans weer netjes teruggebracht, want Anita wil nog een trouwreportage afwerken voordat zij eind deze week een stuk mee op varen naar Gibraltar. We gaan in ieder geval samen Cádiz ontdekken. Vrijdag 26 juli zijn we vroeg uit de veren en ik pak de vouwfietsen. Je moet hier niet te lang op de boot in de zon blijven zitten, laat staan werken, want de hitte is enorm. Ook in Nederland zag ik gisteren op het nieuws. Sterkte daarmee. Wij kunnen nog zwemmen,'s morgens nog in de frisse wind fietsen of ergens onder een parasol een lunch verorberen. Dat doen we vandaag in een soort truckerscafé. Helemaal top en ook nog erg goedkoop. Vanavond kookt Mary ook voor de Seijsens. Ik tik dit verhaaltje bij de havenmeester. Daar is het "maar" 28 gr C. Buiten loopt de meter op naar dik boven de 35. Nog een paar fotootjes en dan gaan we weer wat drinken. Maak je geen zorgen: we drinken ook zeker anderhalve liter water per dag. Niet meer uit de kraan, maar uit waterflessen. Het water is hier minder lekker dan in Nederland.



Nog een naschrift bij de foto's. Je ziet hier onwijs veel ooievaars. Op alle beschikbare schoorstenen zitten ooievaarsnesten. Zo te zien zijn ze ook beschermd, want bij een bouwproject wordt alles gedaan om het nest te behouden. De foto van de "wasmachine" heb ik in Ferraguda gemaakt, een mooi vissersplaatsje recht tegenover Portimão ook aan de Ria Alvor. Dit model wasmachine gaat nooit stuk. er zit geen elektronica in en je hoeft er geen munten in te gooien. Het enige wat je moet doen is degene die het ding bedient te eten geven, een huis, heel veel aandacht en je moet ook goed leren luisteren. Misschien toch maar een moderne wasmachine?
23 juli 2013 Schitterend ankeren bij Lagos
donderdag 25 juli 2013
22 juli 2013 We ronden de Zuidwestpunt van Europa
Van Sines naar Lagos is weer een ruk van pakweg 75 mijl. Tijdens deze trip ronden we Cabo de Sao Vicente en Cabo Sagres. Dit zijn de meest Zuidwestelijk gelegen kapen van het vasteland van Europa. De wind laat het nu weer eens afweten. Wel nog steeds de dreigende wolken in het westen. Ik denk een zone waarin de warme lucht condenseert boven het koude zeewater, soms met zeemist als effect. We kunnen Sao Vicente van heel dicht bij ronden en maken de obligate foto's. Hoeveel kapen zijn we nu gepasseerd eer we hier zijn? Het zijn drie belangrijke: Cap Griz Nez. De eerste serieuze kaap, die je in je zeilers carrière passeert. Negentig procent van de Nederlandse zeilers komt niet verder dan Nieuwpoort in België. De tweede is Cap La Hague bij Cherbourg onderweg naar de Kanaaleilanden. Weer een slag verder. De derde is het ronden van Bretagne bij Brest over het Chenal de la Helle. (wij komen uit de Helsloot, passeren onderweg het Hellegatsplein onderweg naar Hellevoetsluis, dus wie maakt ons wat? De vierde kaap van enig belang is Finisterre, waarbij je de Spaanse Noordkust rond. Het kan hier spoken! Dan tenslotte Cabo Soa Vicente. Gibraltar komt nog. Na het ronden van Cabo de Sagres duiken we achter de kaap en ankeren tussen een Noor, twee fransen en een Hollander op 8 meter diep water bij een mooi zandstrand. Toeval wil dat we in het restaurant aan het strand twee jaar geleden een biertje dronken met de broer en zus van Mary en hun partners. 

zondag 21 juli 2013 Dagje rust in Sines.
Zoals gezegd nemen we vandaag een rustdag. Het is immers zondag en we gaan best hard. De fietsen komen bovendeks (altijd best heavy om die dingen gebukt uit de boot en vanonder de bimini te tillen) en we maken een mooie trip al zoekend naar de Aldi. Die vinden we niet, dus eerst een glaasje op een mooi terras met uitzicht over de haven. Ik kijk natuurlijk naar de haven en pletter bijna op m'n bek omdat m'n voorwiel in de dwars over de straat geplaatste fietsenstalling zakt.
Gelukkig geen schade of letsel, maar ik doe wel m'n beklag bij de kroegbazin. Ja die heeft het al heel vaak gemeld, maar "ze" doen er niets aan. We komen later met Sparspullen weer op de boot en bereiden ons voor op nog een rondje scheuren naar het zuiden. 
20 juli Blauwvoet vliegt naar Sines
Lissabon heeft nog heel veel te bieden. Daarvan gaan we zeker meer zien op de terugweg. We ontdekken als we eenmaal varen nog een leuke gids van deze heerlijke stad. Die gaan we volgend jaar dus gebruiken. De wind is nog heel kalm als we de Taag weer afvaren. Tegenstroom dit keer. Mooi de tijd om alles nog eens te zien en fotograferen. Op deze zaterdag enkele Portugese zeilboten en wat optimisten van de zeilschool op het water. Stil dus. De prachtige hangbrug, gebouwd naar het model van de Golden Gate bridge in San Francisco en even de langste hangbrug van Europa, heeft een autodek gemaakt van stalen roosters. Daarvan komt het zingende geluid en daarvan komt ook het staalstof over de oever. Dat laatste merk je als je hier je boot permanent stalt. We motorzeilen de Taag af en gaan langs Forte Bugio, een vuurtoren op een zandplaat in de rivier. Na het ronden van dit licht draaien we langzaam naar het Zuiden. Vanuit Cascais zien we een catamaran dezelfde kant op varen. We leuk een sparringpartner als je 50 mijl over een stille en alleen met visstaakjes vergeven zee moet varen. De wind trekt aan, de motor kan uit. Eerst moeten we nog Cabo Espichel ronden. Dat gaat supersnel omdat de wind al gauw 5 Bf bereikt en we gaan als de brandweer. Na de kaap moeten we nog verder voor de wind varen. De cat, inmiddels op de AIS geïdentificeerd als een Franse 46ft Lagoon, rolt het voorzeil weg en zet een spi. Ons antwoord is het uitbomen van de genua. De krachten op de boom en de schoten zijn met deze wind indrukwekkend en ik moet alles goed overwegen voor ik de fok inrol. de boom zet en de fok weer (gedeeltelijk) uitrol. Het staat prima en de gang zit er goed in. We klokken een paar keer boven de 10 knopen van een golf af surfend. De catamaran loopt niet verder uit. In Sines na een kleine 50 mijl heeft de cat 300 meter voorsprong. Wij hebben eindelijk weer eens lekker gezeild, onderweg diverse keren begeleid door dolfijnen. Bij het strijken van de zeilen blijkt weer eens hoeveel wind er staat als je er tegenin gaat. De haven is afgeschermd door, hoe kan het anders, Cabo Sines. We varen voorzichtig de haven binnen en krijgen een plekje aangewezen, waarbij ik met veel wind achteruit de box in stuur. Ook dat lukt, weliswaar met hulp van twee havenmeesters. We liggen uit de wind in de zon en pakken eerst maar een glaasje. De havenmeester, druk druk druk door een groep wedstrijdzeilers (nou ja een soort ZD&O en ook heel gezellig!) informeert ons over een festival met wereldmuziek. Op het strand onder de burcht staan allemaal eettentjes. Een soort Dordt op je Bord, maar dan voor het volk, want alles is redelijk goedkoop. We lopen na wat hapjes en drankjes verder naar de burcht, waar een concert wordt verwacht. Tientallen meters lange rijen mensen staan rustig te wachten om binnen te gaan. Ik heb nooit zoveel vago's bij elkaar gezien. Allemaal heel lieve mensen, die de flower power tijd kennelijk nog even willen vasthouden. Heel veel dreadlocks en tatoos. We lopen maar weer terug naar de boot, nemen nog een boorddrankje en gaan vroeg te kooi. We blijven morgen nog een dagje, want die afstanden varen gaan niet in je kouwe kleren zitten. Net als Mary zegt dat je niets hoort van het concert barst de herrie los. We slapen toch wel.

vrijdag 19 juli 2013
19 juli 2013 Dagje Lissabon
18 juli 2013 Op m'n verjaardag naar Lissabon
17 juli 2013 Dagje baai van Cascais
16 juli 2013 Weer een kaap gerond naar Cascais
maandag 15 juli 2013
14 juli Ravijnen en dolfijnen onderweg naar Peniche
13 juli 2013 Een saaie rit naar Fugueira da Foz
vrijdag 12 juli 2013
12 juli 2013 Eindelijk internet op de laptop!
donderdag 11 juli 2013
11 juli Laptopdag
Peter en Jos gaan verder met de camper. Later die dag blijkt dat ze nog in het zand zijn vastgereden. Wij gaan fietsen, maar eerst nog even kijken of we de laptop kunnen laten repareren bij de PC Clinic. Die zit in een winkelcentrum bovenop de heuvel en dat centrum is gekoppeld aan een ziekenhuis. De overigens uiterst vriendelijke en ook nog Engels sprekende pc-nerds lopen in doktersjassen. Het lijkt bijna te lukken.....als blijkt dat er toch een ander software probleem is. Morgen hopen ze het klaar te hebben. Wij fietsen terug langs een achterafstraatje steil naar beneden en zien en passant vrouwen de was doen in een grote tobbe met hun blote handen de was schoonwrijvend. Ook Reckitt blauw ontbreekt niet. Ik waan me terug in de tijd. Nu een portje!
10 juli Een dagje Porto met vrienden
9 juli Van Bayonne naar Porto
Abonneren op:
Posts (Atom)